Friday, December 17, 2021

Tisa – sveto drvo



 Zašto je tisa sveto drvo? 

         Da li tisa donosi sreću? Zašto je ovaj četinar od davnina na ceni? To su pitanja koja se često postavljaju, a odgovora ima mnogo i uglavnom se baziraju na legendama.

         Najjednostavniji odgovor da je tisa mitsko drvo i da ima isceliteljsku moć leži u tome da je ona dugovečna, da se lako regeneriše i da je skoro neuništiva. 
Veruje se da ona čuva kuću od bolesti, demona, veštica… pa se preporučuje svima da je imaju u svome vrtu.
         Takođe, postoji verovanje da je samo držanje grančice tise u kući, posebno kada je okićena bobicama, izuzetno lekovito. Tisa je čudesna, neobična i dugovečna kao maslina.

OPIS BILJKE

         Drvo tise je čvrsto i elastično, postojano na vlagu i gotovo nikada ne bubri. Idealno je za obradu. Krošnja joj je gusta i nepravilnog oblika. U prirodi, najčešće, raste pored borova i bukve. Tisa je dvodoma, što znači da postoji ženska i muška biljka. Razlikuju se veoma lako, jer ženska tisa ima crvene bobice na sebi tokom zime. Bobice mogu biti i žute boje.To je njen ukras, naročito lepo izgleda kada je prekrije sneg. Iglice su joj tamno zelene, svetlo zelene ili žute što zavisi od vrste.

TISA U VRTU

         Tisa je izuzetno otporna na gradske uslove. Pogodna je za sadnju u parkovima, crkvama, etno kompleksima, okućnicama… Može da se sadi i u zasenčenom prostoru, ali i na prostoru sa dosta sunčeve svetlosti. Odgovara joj svaka vrsta tla, nije preterano zahtevna. Raste veoma sporo, naročito u prvih 5-6 godina. Postoji veliki broj formi ovog četinara. Nabrojaćemo one vrste koje su najinteresantnije za sadnju u vrtovima.





         
TAXUS BACCATA FASTIGIATA ROBUSTA – četinar tamno zelene boje koji dostiže visinu do 2,5 m i širinu do 50 cm. Idealan četinar za sadnju na reprezentativnim ulazima, u malim vrtovima i baštama. Odgovara mu polusenka.







         
TAXUS BACCATA FASTIGIATA AUREA – zlatna tisa izuzetno sporog rasta.  U prvih 10 godina može da naraste do 2 m i ode u širinu do 40 cm. Odgovaraju joj sunčana do polusenovita mesta.








        TAXUS BACCATA LAKATOŠ četinar koji dostiže visinu do 6 m i širinu do 1,2 m. Može se saditi kao soliter na travnjaku.






         Sve ove vrste su stubaste forme i ne zauzimaju mnogo prostora. Lepo se kombinuju sa
četinarima drugih oblika (loptasti, kupasti ili polegli) i sa ukrasnim šibljem. Dobro će izgledati i u alpinetumu (kamenjaru) u kombinaciji sa cvetnicama i patuljastim četinarima. Kao što i sami vidite tisa će se lepo uklopiti u skoro svaku kombinaciju biljaka. 



















Tekst i slike preuzete: http://rasadnikmihalek.com/tisa-sveto-drvo/

Taxus baccata "Dovastoniana"
English Yew - 
Engleska Tisa

         Takus baccata 'Dovastoniana' (Engleska Tisa) je veliki, rašireni, zimzeleni žbun ili malo drvo sa horizontalnim granama ukrašenim visećim vrhovima i ponekad sa nekoliko uspravnih centralnih vođica. Gusto je odeven u tamnozeleno lišće. Ova muška sorta povremeno proizvodi žensku granu ukrašenu upadljivim, koralno crvenim šišarkama koje nose seme. Ova engleska tisa koja brzo raste, 30 cm godišnje, idealna je za pružanje strukture tokom cele godine i čini prekrasnu vrstu.


  • Raste u visini od 180 – 450 cm i širinu 120 – 210 cm
  • Voli  sunce i delimičnu senku, ova biljka lako raste čak i na vlažnim, dobro dreniranim zemljištima. Toleriše punu senku, kao i širok spektar zemljišta.
  • Nije potrebno redovno orezivanje, ali se po potrebi može podrezati i oblikovati.
  • Razmnožava se reznicama polutvrdog drveta ili kalemljenjem.
  • Većina delova, posebno semena, su veoma toksični ako se gutaju.
  • Poreklom iz Evrope, Atlas planina, Male Azije, Kavkaza.









No comments:

Post a Comment