Monday, December 20, 2021

Himalajski kedar - Deodora

Engleski naziv: Deodar cedar, Himalayan cedar
Srbski naziv: Himalajski kedar
Areal: Himalaji

         Opis: Jednodomo drvo visine do 50m. Krošnja je piramidalna. Kod mlađih stabala vrhovi su povijeni, kao i vrhovi grana, a kod starijh vrh krosnje je zatupast sa horizontalno odstojećim granama. Četine su na dugorastima spiralnog rasporeda, a na kratkorastima u pramenovima. Četine su dosta krute. Šišarice su sedeće, uspravne i jajaste. Posle dozrevanja se raspadaju. 

          Razmnožavanje: Razmnožavaju se semenom, setvom u jesen odmah po sazrevanju ili posle stratifikacije u martu.

         Supstrat: Najbolje uspeva na dubokom i dobro dreniranom glinovitom zemljištu. Odgovaraju mu staništa sa povećanom vlažnošću vazduha i zemljišta. 

         Svetlost: Dobro podnosi senku.

Kultivari:
         Crassifolia' - kratke, debele i zašiljene četine; krošnja sa malobrojnim kratkim, široko rastavljenim granama, na vrhu nepravilnog rasta; raste lagano.

         'Robusta' - drvo moćnog rasta, povijenih grana sa dugim četinama plavičastozelene boje.
         'Argentea' - duge sive ili srebrnaste četine.
         'Aurea' - Zlatni himalajski kedar

         Varijetet C. deodara poreklom iz Engleske. Od osnovne vrste zadržao je fleksibilni oblik habitusa, ali sada praćen zlatnim četinama čija je boja najintenzivnija u letnjem periodu.  Zahtevi su isti  kao i kod osnovne vrste. Nekada duge i hladne zime mogu uzrokovati opadanje četina, ali se one nakon toga dosta brzo regenerišu.

Cedrus deodara ‘Pendula’ – Žalosni himalajski kedar

         Prirodni hibrid
Cedrus deodara i Cedrus deodara “Robusta“ poreklom iz Nemačke. Širina habitusa zavisi od vršnog dela biljke i može biti od 2,5-6 m i više.
         Glavne i sekundarne grane su povijene i vise celom dužinom stabla. Ponekad se grane razvijaju i na zemlji i prave neku vrstu jastučeta. Četine su 5-6 cm duge, tamno zelene do plavkasto zelene, čvršće i oštrije od četina
Cedrus deodara. 

         Cedrus Deodara "Feelin Blue"



         Izdržljivost: prezimljava na otvorenom
      Položaj : sunce,polusenka
      Mesto sadnje: bašta
      Prihranjivanje: redovno
      Širina biljke: 1,8-3m
      Visina biljke: 30-90cm

Detaljni opis  Ovo je veoma lep patuljasti kedar koji je kalemljen. Spada u jedne od najlepših patuljastih zimzelenih biljaka. Godišnje naraste 15-20cm, a maksimalna visina koju dostiže odrasla biljka je 30-90cm u zavisnosti od uslova uzgoja. Širina odrasle biljke je 1,8-3m. Veoma dobro podnosi visoke temperature i voli da je na sunčanom mestu.




No comments:

Post a Comment