Wednesday, December 8, 2021

Kako da gajite kafu u sobi?

 
          Ukoliko volite kafu, biljka Coffea arabica biće savršena za Vas. Veoma je dekorativna, a pri tome lagana za održavanje. Ako joj pružite pravilnu negu, biljka kafa postaće zaista neobičan egzotičan detalj u svakom prostoru.
         Biljka kafa je grmolikog oblika, sa sjajnim dekorativnim lišćem, mirišljavim belim 
cvetovima
 i crvenim bobicama. Postoji više sorti Coffea arabica, a najpoznatija je Coffea arabica nana.



         Odgovara joj 
svetlo mesto, ali ne i direktno sunce. Pri tome, ne voli da bude u „društvu“ drugih biljaka.
         U toku leta Coffea arabica podnosi visoke temperature.
Zimi se nalazi u periodu mirovanja, i odgovara joj temperatura od 16 do 18 stepeni. Dobro podnosi i niske temperature, ali joj opadaju listovi ili se suše ivice listova.
         Coffea arabica 
voli umereno vlažnu zemlju i visoku vlažnost vazduha. Zaliva se ustajalom vodom, leti obilno, uz povremeno prskanje, a zimi se zalivanje dosta smanjuje. Između dva zalivanja dobro je da se zemlja malo zasuši
.
         U toku leta Coffea arabica se povremeno prihranjuje mineralnim ili organskim đubrivom. U jesen i zimu se ne preporučuje prihranjivanje.



         Coffea arabica se sadi u veće 
saksije. Odgovara joj humusno i kiselo zemljište. U proleće svake druge godine Coffea arabica se presađuje u veće saksije, dodavanjem zemlje na već postojeću, bez povrede korena.
         Coffea arabica se može gajiti iz svežeg semena kafe, koje se nalazi u sočnom plodu. Najbolje je u rano proleće seme zabosti u pesak na dubinu od oko 1 cm.  Saksiju sa posejanim semenom treba staviti na toplo mesto, gde je temperatura oko 25 stepeni i redovno zalivati.
         Pošto vlažnost treba da bude veoma visoka dobro je da se saksija prekrije najlonom. Seme proklija brzo, a pošto biljka ne podnosi jaku svetlost, treba je staviti u polusenku, ali sa dosta svežeg vazduha. Prve godine će imati samo jednu stabljiku, druge godine se razvija grm, a posle treće godine cveta i donosi plod. Ne savetuje se sejanje sirove nepržene kafe, jer ona je prosušena na visokoj temperaturi i uništene su joj klice.





Izvor: 
 
Mima decoupage

No comments:

Post a Comment