Ukoliko volite kafu,
biljka Coffea arabica biće savršena za Vas. Veoma je
dekorativna, a pri tome lagana za održavanje. Ako joj pružite pravilnu negu,
biljka kafa postaće zaista neobičan egzotičan
detalj u svakom prostoru.
Biljka kafa je grmolikog oblika,
sa sjajnim dekorativnim lišćem, mirišljavim belim cvetovima i crvenim bobicama. Postoji više sorti Coffea
arabica, a najpoznatija je Coffea arabica nana.
Odgovara joj svetlo mesto,
ali ne i direktno sunce. Pri tome, ne voli da bude u „društvu“ drugih biljaka.
U toku leta Coffea
arabica podnosi visoke temperature. Zimi se nalazi u periodu mirovanja, i
odgovara joj temperatura od 16 do 18 stepeni. Dobro podnosi i niske temperature, ali joj opadaju
listovi ili se suše ivice listova.
Coffea arabica voli umereno
vlažnu zemlju i visoku vlažnost vazduha.
Zaliva se ustajalom vodom, leti obilno, uz povremeno prskanje, a zimi se zalivanje dosta smanjuje. Između dva zalivanja
dobro je da se zemlja malo zasuši.
U toku leta Coffea
arabica se povremeno prihranjuje mineralnim ili organskim đubrivom. U
jesen i zimu se ne preporučuje prihranjivanje.
Coffea arabica se
sadi u veće saksije. Odgovara joj humusno i kiselo zemljište. U proleće svake
druge godine Coffea arabica se
presađuje u veće saksije, dodavanjem zemlje na već postojeću, bez povrede korena.
Coffea arabica se može gajiti iz
svežeg semena kafe, koje se nalazi u sočnom plodu. Najbolje je u rano proleće
seme zabosti u pesak na dubinu od oko 1 cm. Saksiju sa posejanim
semenom treba staviti na toplo mesto, gde je temperatura oko 25 stepeni i
redovno zalivati.
Pošto vlažnost treba da bude
veoma visoka dobro je da se saksija prekrije najlonom. Seme proklija brzo, a pošto biljka ne
podnosi jaku svetlost, treba je staviti u polusenku, ali sa dosta svežeg
vazduha. Prve godine će imati samo
jednu stabljiku, druge godine se razvija grm, a posle treće godine cveta
i donosi plod. Ne savetuje se sejanje sirove nepržene kafe, jer ona je
prosušena na visokoj temperaturi i uništene su joj klice.
Izvor: Mima decoupage
No comments:
Post a Comment